Direct naar de contentDirect naar de footer

Wanneer je van huis vertrekt, check je of de voordeur goed op slot is. Heel vanzelfsprekend. Gaat het over cybersecurity? Dan laten we soms onbewust onze digitale deur wijd open. Het aantal cyberaanvallen is de afgelopen jaren sterk toegenomen en accountants die werken met een online boekhoudsoftware zullen aandacht moeten besteden aan het beschermen van de financiële data van hun klanten.

In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van cybersecurity binnen de accountancy en hoe jij jezelf en je klanten kan beschermen tegen cybercrime.

Jouw data is goud waard

Cyberdreigingen evolueren voortdurend, waarbij hackers steeds geavanceerdere methoden ontwikkelen om toegang te krijgen tot gevoelige data. Accountantskantoren en financiële afdelingen hebben te maken met enorm veel data, variërend van persoonlijke informatie van klanten tot belangrijke financiële gegevens. Deze informatie is goud waard voor cybercriminelen, wat deze sectoren tot aantrekkelijke doelwitten maakt. Dus, hoe zit het met jouw digitale veiligheid?

Kan ik slachtoffer worden van cybercriminaliteit?

Helaas kan iedereen slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Als je denkt dat je als klein accountants- of administratiekantoor niet interessant bent voor cyberaanvallen, dan heb je het goed mis. 

Het aantal gevallen van cybercrime nam explosief toe, met niet alleen grote bedrijven maar juist ook mkb’ers als slachtoffer. Niet voor niets luidden diverse organisaties, die zich met cybercriminaliteit bezighouden, de noodklok. Het is hoog tijd dat accountants, die in toenemende mate gebruik maken van online data en digitale tools, hun cybersecurity serieuzer gaan nemen.

Nú is het tijd om de cybersecurity binnen jouw accountantskantoor te verbeteren. Weet je niet waar je moet beginnen?

Werken aan digitale veiligheid

Als accountant heb je de plicht jezelf en de data van je klanten te beschermen tegen cybercrime. Accountantskantoren kunnen cybercrime voorkomen op verschillende manieren. Door een boekhoudsoftware te kiezen dat de hoogste veiligheidseisen stelt, verzeker je jezelf van digitale veiligheid. Een goed begin is het halve werk!

Cybercrime voorkomen in de accountancy

Naast een goed beveiligde boekhoudsoftware zijn er andere strategieën om te werken aan digitale veiligheid binnen de accountancy:

De gevolgen van cybercriminaliteit in accountancy

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij cybercrime. Enkele voorbeelden van cyberdreigingen zijn ransomware, phishingaanvallen, malware-infiltraties en diefstal van gegevens en data. 

De gevolgen van cybercriminaliteit kunnen catastrofaal zijn voor je accountantskantoor. Denk aan financiële verliezen, het schenden van de privacywetgeving of reputatieschade. Allemaal gevolgen die je kunt voorkomen door prioriteit te geven aan de digitale veiligheid van je accountantskantoor.

“Wij krijgen steeds vaker vragen over online veiligheid van klantdata, daarom eisen we dat de software van leveranciers de veiligheid op orde heeft”

Paul van Gelderen, 4Figures

Jouw digitale veiligheid bij Yuki

Door het implementeren van verschillende beveiligingsmaatregelen verzekert Yuki dat gebruikers kunnen genieten van een veilig, efficiënt en intuïtief online boekhoudplatform. 

Wij begrijpen bij Yuki dat cybersecurity niet iets is waar je 'klaar' mee bent; het vereist constante aandacht en aanpassing. Daarom blijven wij ons platform en onze processen voortdurend evalueren en verbeteren om de hoogst mogelijke standaard van data-integriteit en beveiliging te bieden. 

Bij Yuki, beschouwen we de veiligheid van jouw gegevens als onze topprioriteit, zodat jij je kunt focussen op wat echt telt.

Cybersecurity als kans in accountancy

In de accountancy verwachten klanten dat hun data goed is beveiligd. Als accountantskantoor ben je hiertoe verplicht. Tegelijkertijd zien we dat ondernemers steeds vaker hun accountant om advies vragen rondom cyberveiligheid. Unieke kansen voor accountants die zich willen ontwikkelen in het geven van advies over digitale veiligheid.

Veranderende adviesrol in de praktijk

Paul van Gelderen van accountancy- en administratiebureau 4Figures herkent die veranderende adviesrol. En ziet daarbij vooral ook de verantwoordelijkheid om zelf alles goed geregeld te hebben.

“Vanuit onze klantenkring krijgen wij steeds vaker vragen over online veiligheid. Wat als de server van de boekhouding crasht? Of als deze wordt gehackt en gegijzeld door cybercriminelen? Is er dan een actuele back-up voorhanden, op een veilige plaats?”, vertelt Paul: “Wij eisen dan ook van onze software leveranciers dat ze de veiligheid op orde hebben. Je ziet tegenwoordig niet voor niets dat kleinere techbedrijven versneld opschalen. Meer veiligheidsexperts betekent meer kennis en slagkracht om de strijd tegen cybercriminaliteit succesvol te kunnen voeren.”

Heb jij cybersecurity en digitale veiligheid al on top of mind?