30 juni 2014
Isidora

Oprichter Yuki te gast bij BNR Nieuwsradio “Zakendoen met”

Afgelopen week was Arco van Nieuwland, oprichter en CTO van Yuki Boekhouden te gast bij het radioprogramma “Zakendoen met” van BNR Nieuwsradio. Zijn ambitie is om Yuki net zo groot te maken als het eerder door hem opgerichte bedrijf Exact Software. Met een klantenportefeuille van 3.200 mkb ondernemers, 110 accountantskantoren en zo’n 35 medewerkers, is hij al aardig op weg om dat waar te maken.

“Inmiddels helpen we zo’n 3.200 ondernemers met hun boekhouding. Dat doen we door alle administratieve zorgen uit handen te nemen.” Ondernemers hoeven met Yuki alleen maar hun documenten digitaal aan te leveren via een scanner, Dropbox, email, webservice of upload. Dan is er de slimme software van Yuki die alle documenten herkent. Ondernemers kunnen ook heel gemakkelijk een foto maken van bonnetjes of facturen. Hier is een speciale Yuki app voor op de smartphone en hiermee kunnen ondernemers deze documenten automatisch aanleveren bij Yuki.

Zelflerende boekhoudsoftware

40% tot 50% van de facturen of bonnetjes worden automatisch herkend, waarvan er sommigen direct worden verwerkt in de boekhouding. Anderen worden doorgestuurd naar de Backoffice van Yuki om daar alsnog verwerkt te worden. Yuki zorgt ervoor dat je administratie altijd up to date is en transacties binnen een dag verwerkt zijn. Arco van Nieuwland vertelt: de grootste uitdaging bij Yuki was het ontwikkelen van een zelflerend, steeds groter wordend systeem. De Yuki software wordt steeds slimmer. Boekhoudingen leren van elkaar zonder elkaar te kennen, volledig anoniem. Wanneer je bijvoorbeeld bij een restaurant in Rotterdam gaat eten is de kans groot dat de Yuki software dat bonnetje al herkent, omdat deze al een keer eerder voor iemand anders is verwerkt.”

Het roer om

Yuki werd in 2007 opgericht door Arco van Nieuwland in samenwerking met Lucas Brentjens en Sebastiaan Toet. De eerste doelgroep was de ZZPer, later bleek dit voor Yuki niet de grootste doelgroep te zijn. Het roer moest om, maar tegelijkertijd moest Yuki ook niet in het speelveld van de accountants gaan opereren. Om die reden is besloten de dienstverlening op te schalen. Yuki zou niet meer alleen de administratie doen, maar de dienstverlening uitbreiden door de gehele boekhouding uit handen te nemen, inclusief btw-aangifte en jaarrekening. Inmiddels is het overgrote deel van de 3.200 klanten afkomstig uit het MKB.

Daarnaast wordt de software van Yuki nu ook verkocht aan accountants. Zij profiteren dan mee van het zelflerende effect van de software en kunnen op die manier hun dienstverlening ook blijven verbeteren.

Yuki internationaal

In januari zette Yuki haar eerste stap op de internationale markt. Inmiddels is Yuki ook in België actief. De keuze voor België is simpel. In een land waar de markt niet te groot is, zijn de kosten om de markt te betreden als nieuwe speler relatief laag. Bovendien is het risico kleiner in een land dat je goed kent uit eerdere avonturen en waar je marketinguitgaven relatief laag liggen. “Door de dienstverlening, de wauwfactor centraal te blijven stellen, ook in de aansturing van de onderneming, blijft Yuki innovatief.” aldus Arco van Nieuwland, CTO van Yuki.

Je kunt het interview beluisteren via deze link: Interview Yuki >>

All you need is Yuki

Stap nu over
© 2020 The Yuki Company