3 juli 2014
Isidora

Hoe kies je een goede boekhouder of accountant?

Je kunt ervoor kiezen om je boekhouding uit te besteden, maar je kunt het ook zelf doen. Ga bij jezelf na wat jij het liefst wilt. Wanneer je zelf gaat boeken, houd er dan rekening mee dat dit stiekem toch veel tijd kost. Bovendien is de kans op fouten groter dan wanneer je het door een professional laat doen. Mocht je ervoor kiezen je boekhouding uit te besteden, zet dan eerst je wensen op een rijtje en ga vervolgens op zoek naar een partij die daarbij past.

Vruchtbare samenwerking

Wanneer je ervoor kiest om je boekhouding uit te besteden, is het van groot belang dat je de boekhouding toevertrouwt aan een partij met wie jij prettig kunt samenwerken. Ga daarom nooit in zee met een boekhouder of accountant zonder eerst persoonlijk kennis gemaakt te hebben. Vraag ook altijd naar de visie van het kantoor op ondernemen en hun rol als boekhouder of accountant.

Online boekhouden

Een ander belangrijk criterium dat je mee kunt nemen, is of het kantoor online werkt en hoe gemakkelijk je dan jouw boekhouding kunt aanleveren. Vaak komt het voor dat kantoren jouw boekhouding wel verwerken, maar dat je geen actueel online inzicht hebt. Een ander bekend fenomeen: eens in de paar maanden langs bij je boekhouder of accountant met een schoenendoos vol bonnetjes en facturen.

Wanneer je een boekhouder of accountant kiest die online werkt en jou ook online inzicht biedt, heb je altijd actueel inzicht in je boekhouding. Daarnaast is het steeds vaker mogelijk om je administratie digitaal aan te leveren. De schoenendoos is dan verleden tijd én je boekhouding is dan altijd bij en online inzichtelijk. Bovendien kun je bij veel online boekhoudpakketten jouw accountant direct toegang geven tot de boekhouding.

Accountantskantoor of administratiekantoor, of een combinatie?

Voor veel MKB bedrijven is een administrateur voor de boekhouding en jaarrekening al voldoende. In vergelijking met het inhuren van een accountant kan dat flink in de kosten schelen. Je kunt er ook kiezen voor een combinatie van een administrateur voor de boekhouding en jaarrekening en een accountant die je proactief advies kan geven. Zo kun je nog efficiënter (online) samenwerken.

Wat kost dat?

Zorg dat er duidelijkheid is over de tarieven en welke diensten daarbij zijn inbegrepen. Je wilt te allen tijden voorkomen dat je voor elke geleverde dienst weer een nieuwe factuur ontvangt. Kantoren werken steeds vaker ook met vaste tarieven. Houd er wel rekening mee dat goedkoper niet altijd de beste optie is. Wanneer je goed advies krijgt kan dat je uiteindelijk veel meer opleveren dan de kosten voor zo’n advies.

Andere belangrijke factoren

Mogelijk heeft iemand uit je kennissenkring een referentie over de boekhouder of accountant die jij overweegt om in te huren. Natuurlijk kun je ook altijd je vrienden en kennissen om advies vragen. Verder kun je bekijken of er accountantskantoren of boekhouders gespecialiseerd zijn in de branche waarin jij opereert.

De branchekennis van een boekhouder of accountant kan zeker nuttig zijn! Ook is het handig om een boekhouder of accountant te kiezen die bij jou in de buurt zit. Je kunt dan gemakkelijk snel schakelen in een persoonlijk gesprek.

Zorg dat je zelf voldoende kennis hebt van boekhouden

Ook als je de boekhouding uitbesteedt, is het van groot belang dat je zelf voldoende kennis hebt van boekhouden. Mochten er fouten insluipen, dan ben jij als ondernemer zelf verantwoordelijk hiervoor. Een boete van de Belastingdienst komt dan ook bij jou terecht. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent en dat je bovendien actueel inzicht hebt in jouw boekhouding.

Yuki, Bright Accounting

Stap nu over
© 2020 The Yuki Company