4 december 2019
Isidora

MKB-accountant, dit zijn de 3 grootste accountancy trends van nu & morgen

De verschuivingen binnen MKB-accountancy zorgen al lange tijd voor nieuwe trends waar jij als accountant rekening mee moeten houden. Samen met Accountancy Vanmorgen keken we naar de belangrijkste trends van nu en van morgen.

Weet je al welke veranderingen je kan verwachten? Om je op weg te helpen delen we hier alvast een aantal ontwikkelingen die jouw werk (gaan) transformeren.

Accountancy trend 1: (100%) Cloud Accounting

Zakelijk of privé, de cloud speelt al jaren een steeds grotere rol in onze levens. Meer en meer bedrijven gaan volledig ‘naar de cloud’ en accountantskantoren zijn geen uitzondering.

Volledig werken in de cloud levert jou als MKB-accountant behoorlijk wat voordelen op (ontdek hier alle acht redenen om als MKB-accountantskantoor binnenkort nog te kiezen voor de cloud):

  • Meer efficiency door computer- en werkplekonafhankelijkheid
  • Betere samenwerking met klanten en collega’s door het altijd en overal online kunnen openen, bewerken en delen van bestanden.
  • Meer flexibiliteit in capaciteit. Als de behoefte daalt of groeit, kan de cloudcapaciteit makkelijk af- of opgeschaald worden.

Benieuwd wat de impact van de cloud is op de samenstellings-, beoordelings- of controleopdracht? Lees het in ons e-book.

Tijdelijke trend of niet?

Het lijkt erop dat deze trend niet lang een trend blijft, maar zich zal ontwikkelen tot dé standaard in de branche. We voorspellen dan ook dat het kantoor van de toekomst 100% in de cloud werkt. On premise oplossingen zullen moeten transformeren om te kunnen overleven in het accountancy-landschap.

Accountancy trend 2: Robotic Accounting, standaardisering & automatisering

Administratief werk, rekenwerk, controles… Veel van de werkzaamheden van de MKB-accountant lenen zich erg goed voor robotisering. Robotic Accounting (en zeker de Robotic Assistant) biedt dan ook enorm veel kansen en voordelen. Robotic Accounting is al langere tijd een trend. Maar de volgende stap is de Robotic Assistant, die meehelpt met automatische maandcontroles, de kwaliteit monitort van de boekhouding en administraties, en die jou als accountant helpt actie te nemen waar nodig.

Tijdelijke trend of niet?

Het is niet te ontkennen: er gaat een angst gepaard met Robotic Accounting. Want wat betekent deze vergaande (en steeds slimmer wordende) automatisering nou voor de werkzaamheden en de toekomst van de MKB-accountant? En op welke manier kunnen accountants hun klanten toegevoegde waarde blijven leveren?

Robotic Accounting en de Robotic Assistant zullen de komende 10 tot 30 jaar niet zomaar de menselijke accountant komen te vervangen. De focus zal zich verplaatsen, maar het beroep zal niet verdwijnen. Sterker nog, deze trend zal jou als accountant helpen je werk sneller, slimmer en beter te doen. We zijn er dan ook van overtuigd dat deze ontwikkeling een blijvende zal zijn.

Ontdek hier waar de kansen voor moderne MKB-accountants komen te liggen.

Accountancy trend 3: Big Data

Big Data is een ontwikkeling die binnen MKB-accountancy nog niet dezelfde plek heeft weten te veroveren als de eerste twee trends. En dit zorgt er juist voor dat deze trend enorm veel potentieel biedt. Zeker als je als accountant een van de early adapters bent. Denk aan mogelijkheden als benchmarking, slimme analyses en nog slimmer bedrijfsadvies. Je kan jezelf ontwikkelen tot expert op het gebied van Big Data, en kan klanten hiermee een nieuw soort service bieden.

Tijdelijke trend of niet?

Big Data wordt vaak bestempeld als buzzword. Is dat het ook, of is het toch meer dan dat? We voorspellen dat Big Data voor veel kantoren eigenlijk een tijdelijke trend zal zijn. Maar voor een aantal kantoren die zich er echt in gaan verdiepen kan het een blijvende niche of specialisatie vormen. Er zijn genoeg mogelijkheden, zolang je data maar inzet als middel en niet als doel.

Blockchain, veiligheid van data, mobile based accounting, nieuwe klantrelaties en nog meer trends

De trends voor MKB-accountants stoppen natuurlijk niet bij deze 3 grote trends. Blockchain, veiligheid van data, mobile based accounting, veranderende klantrelaties… Het zijn allemaal trends waar jij als MKB-accountant (in meer of mindere mate) in aanraking mee kan komen.

Benieuwd naar het volledige overzicht van alle trends en ontwikkelingen? Ontdek in ons e-book met Accountancy Vanmorgen alle ontwikkelingen die de toekomst van MKB-accountantskantoren aan het vormen zijn.

Accoutancy Vanmorgen Yuki E-book

All you need is Yuki

Stap nu over
© 2020 The Yuki Company